عادت های بد برای کبد
آیا تا به حال به نقش حیاتی و مهم کبد در بدن فکر کردهاید؟
آیا از نظر شما میتوان چندین کار را همزمان با هم انجام داد؟
قطعا که جواب شما منفی است اما باید بگوییم که کبد در بدن این امر را امکان پذیر نموده است. کبد یکی از مهمترین عضوهای بدن است که وظایفی از جمله تصفیه خون، دفع مواد زائد، جداسازی مواد مضر از مواد غذایی مورد نیاز بدن و تولید هورمونهای کبدی را بر عهده دارد.
خوشبختانه سلولهای کبدی معمولا قابلیت بازسازی و ترمیم بافت کبد را دارند. اما اگر آسیب دیدگی به جایی برسد که در این عملکرد اختلالی به وجود آید، بازسازی دیگر امکان پذیر نیست. به همین دلیل آگاهی از عادت های بد برای کبد و تغییر شیوه زندگی میتواند از بروز چنین مشکلی جلوگیری نماید.
چاقی و داشتن اضافه وزن
رابطه چاقی و کبد چرب در تحقیقات بسیاری به اثبات رسیده است. چربی اضافی با انباشته نمودن چربی بیش از حد در سلولهای کبد میتواند باعث بیماری کبد چرب از نوع غیر الکی شود. به دنبال این عارضه کبد متورم شده و به مرور زمان بافتش سفت خواهد شد که به این بیماری سیروز کبدی میگویند.
اما نگران نباشید؛ یک تغییر ساده در شیوه زندگی میتواند همه چیز را تغییر دهد. با رژیم غذایی سالم، ورزش و در نهایت خرید قرص پاکسازی کبد و مصرف آن به آسانی میتوانید این بیماری را متوقف سازید.
غذاهای مفید برای کبد
برنامه غذایی مناسب در رژیم کبد چرب شامل مصرف زیاد میوهها و سبزیجات، روغن زیتون، سویا، دانههای کتان و چیا، آجیل، غلات کامل و.. است.
قهوه | ممکن است نفوذپذیری روده را کاهش داده و جذب چربی را برای بدن کندتر کند. |
غذاهای غنی از ویتامین E | شامل فلفل دلمهای قرمز، اسفناج، بادام زمینی، مغزها و … که سرشار از ویتامین E هستند برای افراد مبتلا به کبد چرب توصیه میشوند. |
روغن زیتون | به احساس سیری کمک میکند و سطح آنزیمهای کبدی را کاهش میدهد. |
دانه کتان و چیا | منابع گیاهی اسیدهای امگا ۳ هستند و برای کبد چرب غیر الکلی و الکی توصیه میشوند. چرا که باعث کاهش محتوای چربی در کبد خواهند شد. |
سیر | منجر به کاهش توده چربی بدن و به دنبال آن کاهش چربی در کبد و جلوگیری از پیشرفت بیماری خواهد شد. |
مضرات شکر برای کبد
مصرف زیاد این ماده نه تنها برای دندانها بلکه برای کبد نیز خطرناک است. این عضو از بدن از نوعی شکر به نام فروکتوز استفاده و آن را به چربی تبدیل میکند.
حال مصرف بیش از حد شکر تصفیه شده چربی زیادی تولید میکند که به بیماریهای کبدی منجر میشود. برخی مطالعات نشان میدهند شکر حتی برای افرادی که اضافه وزن ندارند میتواند به اندازه الکل زیانبار باشد! در نتیجه تا حد امکان غذاهای دارای شکر اضافی مانند شیرینی، آبنبات و نوشانه را حذف یا محدود کنید.
مصرف استامینوفن
آیا میدانید زمانی که داروی سرماخوردگی مصرف میکنید و همزمان برای سردرد نیز به مسکنها روی میآورید تا چه اندازه به کبدتان آسیب میزنید؟ همانطور که اطلاع دارید هر مکمل یا دارویی اگر بیش از حد مصرف شود عوارضی را به دنبال خواهد داشت.
در این میان استامینوفن و دیگر داروهای مسکن حاوی این ترکیب نیز استثنا نیستند. چرا که هردوی این گروه داروها حاوی استامینوفن هستند و تا جایی که امکان دارد باید دوز آن را محدود کرد.
عوارض مولتی ویتامین بر کبد
مکملهای رژیمی و بعضی از گیاهان هستند که برای کبد در مقدار زیاد آسیب ایجاد میکنند. بسیاری از مکملهای گیاهی حتی با وجود اینکه برچسب کاملا طبیعی دارند، باز هم ممکن است به کبد آسیب برسانند.
به طور مثال مطالعات نشان میدهند گیاه کاواکا که جهت تسکین علائم یائسگی استفاده میشود، ممکن است عملکرد کبد را با اشکال مواجه کند و در نهایت به هپاتیت و نارسایی کبد منجر شود. از آن طرف بدن همه ما به ویتامین A نیاز دارد، اما به طور خودسرانه مکملهای حاوی این ویتامین را مصرف نکنید. چرا که دریافت بیش از حد این ویتامین از طریق مکملها میتواند به کبد آسیب برساند.
خطرات چربی های ترانس بر کبد
بسیاری از مواد غذایی آماده و غذاهای سرخ شده حاوی چربی ترانس هستند. رژیم غذایی حاوی چربی ترانس میتواند موجب اضافه وزن شود و در پی آن به کبدتان آسیب برساند.
هر ماده غذایی که خریداری و مصرف میکنید، ابتدا به محتوای تشکیل دهندهاش دقت کنید. چرا که حتی اگر صفر گرم چربی ترانس روی آن نوشته شده باشد، باز هم امکان دارد درون آن مقداری چربی از این نوع موجود باشد.
کبد چرب با مصرف الکل
زمانی که الکل مصرف میکنید در اصل با تولید سموم به کبد آسیب میرسانید. مصرف این نوشیدنی باعث بروز بیماریهای کبد چرب الکلی، نارسایی کبد و هپاتیت حاد میشود.
در نظر داشته باشید که بیماری کبد چرب الکلی مرحله نخست از آسیب الکل به کبد است؛ این بیماری در پزشکی حالتی برگشت پذیر از تجمع واکوئول های چربی در سلولهای کبدی است که با التهاب کبد مشخص میشود.
تجمع چربی که در کبد زیاد شود میزان تخریب سلولهای کبد بیشتر شده و جایگزینی برای سلولها نخواهد بود. در نتیجه فرد دچار نارسایی کبد، علائم سوء تغذیه، کمبود پروتئین، نداشتن تمرکز و … خواهد شد.
عوارض سیگار بر روی کبد چرب
یکی از تاثیرات سیگار بر روی کبد خود را با التهاب و زخم نشان میدهد. بر اساس نظر محققان افراد سیگاری نسبت به افراد غیرسیگاری بیشتر دچار زخم کبد و التهاب میشوند.
یکی دیگر از عوارض سیگار بر روی کبد خود را به صورت کاهش عملکرد کبد نشان میدهد. زمانی که مواد سمی ناشی از سیگار در بدن زیاد میشود، کبد فشار زیادی را تحمل میکند. این عضو با فشار زیاد عملکرد کمتری دارد. در نتیجه نمیتواند ویتامینهای مورد نیاز بدن را به موقع تامین کند؛ از این رو بدن با کمبود ویتامین روبرو خواهد شد.
ترمیم کبد آسیب دیده
به صورت کلی پیش گرفتن سبک زندگی سالم و داشتن تحرک کافی نه تنها به کاهش وزن بلکه به پیشگیری و درمان بیماریهای کبدی کمک مینماید. از راهکارهای زیر نیز میتوانید به منظور تقویت کبد و پیشگیری از آسیب به کبد استفاده نمایید:
- ممانعت از مصرف بیش از اندازه غذاهای فراوری شده، شکر و لبنیات
- استفاده از غذاهایی که کبد را پاکسازی میکنند
- کنترل سطح قند خون در صورت ابتلا به دیابت
- تنظیم سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون
- محدود کردن مصرف پروتئین حیوانی و نمک
- نوشیدن دو تا سه فنجان چای سبز در روز
- مصرف پروبیوتیکها با کیفیت بالا
- مصرف غذاهای حاوی ویتامین سی
- ترک سیگار و قطع مصرف الکل
- انجام ورزش به صورت روزانه
- پیشگیری از یبوست
کلام آخر
ما در این مقاله سعی بر آن داشتیم که از رفتارها و عادات آسیب زننده به کبد صحبت کنیم. در ادامه نیز به روشهایی که میتواند ضامن سلامت کبد باشد اشاره نمودیم. در این میان چنانچه قصد داشته باشید علاوه بر سبک زندگی سالم اقدام به مصرف مکمل نمایید میتوانید به فروشگاه داروخانه آنلاین دهدارو مراجعه نمایید و اطلاعات دقیق هر محصول را مطالعه فرمایید. همچنین اگر تجربه انجام هر یک از روشهای ترمیم کننده کبد یا مصرف هر یک از مکمل های کبد چرب را دارید آن را با ما به اشتراک بگذارید.