ریزش مو یکی از مشکلاتی است که هم آقایان و هم خانمها را در سنین مختلف آزار میدهد. این ریزش مو میتواند دلایل مختلفی داشته باشد.
همهی ما در هر شبانه روز به طور متوسط ۵۰ تا ۱۰۰ تار از موهای سرمان را از دست میدهیم. موهای ریخته شده در حالت عادی با تارهای موی جدید جایگزین شده و تراکم مو ثابت میماند. در صورتی که تعادل بین رشد و ریزش مو به هم بخورد، یعنی ریزش موها بیشتر شود یا رشد موها توقف یابد، به طور کلی گفته میشود که فرد دچار ریزش مو شده است.
علت های اصلی ریزش مو
- هر نوع آسیب جسمی
- اثرات بارداری
- مصرف بیش از حد ویتامین A
- کمبود پروتئین در رژیم غذایی
- تغییرات هورمونی
- کم خونی ناشی از فقر آهن
- کم کاری تیروئید
- کمبود ویتامین B
- کاهش شدید وزن
- بالا رفتن سن
- کم شدن آب بدن
- استرس و افسردگی
- مصرف دخانیات و الکل
علائم ریزش مو
- نازک شدن تدریجی بالای سر: این مورد شایع ترین نوع ریزش مو می باشد که با افزایش سن بر مردان و زنان تاثیر گذار خواهد بود. در مردان، مو اغلب از ناحیه پیشانی در مسیری که حرف M راشبیه سازی میکند، عقب نشینی می کند. در زنان معمولا خط موی ناحیه پیشانی حفظ میشود ولی بخشی از مو گسترش میابد.
- طاسی نقطه ای یا مدور: برخی افراد طاسی سکه ای یا صاف را تجربه میکنند. این نوع از ریزش مو معمولا فقط بر پوست سر تاثیر میگذارد ولی گاهی اوقات نیز در ریش یا ابروها نیز اتفاق میافتد. در برخی موارد، پوست قبل از ریزش مو دچار خارش یا درد می شود.
- سست شدن ناگهانی مو: یک شوک عاطفی یا فیزیکی می تواند باعث سست شدن مو شود. با شانه کردن و یا شستن مو یا حتی با کشیدن آرام مو مشتی از مو ممکن است بریزد. این نوع ریزش مو معمولا باعث نازک شدن کلی مو شده و طاسی تکه ای را ایجاد نمیکند.
- ریزش موی کل بدن: برخی شرایط و درمان های پزشکی مانند شیمی درمانی برای سرطان، می تواند باعث ریزش موی کل بدن شود. که معمولا مو دوباره رشد میکند.
- تکه های پوسته پوسته شده ای که در طول پوست سر پراکنده اند. این مورد نشانه ای از عفونت قارچی است. که ممکن است با موی شکسته ، قرمزی ، تورم و تراوش همراه باشد.
پیشگیری از ریزش مو
- یک رژیم غذایی مغذی و متعادل داشته باشید
- از مدل موهای سفت مانند دم اسبی خود داری کنید
- از چرخاندن، بافتن یا کشیدن و مالش مو خودداری کنید
- به آرامی موهای خود را بشویید . یک شانه دندانه دار میتواند از کشیدگی موها جلوگیری کند.
- از درمانهای سخت نظیر دستگاه های فر مو، روغن های داغ و دائمی و رولر های داغ بپرهیزید.
جلوگیری از ریزش مو با تغذیهی مناسب
وضعیت سلامت موهای یک فرد تا حدودی وضع تغذیهی او را منعکس میکند. یعنی تغذیه مطلوب بر جنس، میزان ریزش، حالت و مقاومت موهای شما موثر است. برای جلوگیری از ریزش مو و حفظ سلامت آن، باید مقادیر کافی از پروتئینها، ویتامینها و مواد معدنی در رژیم غذایی وجود داشته باشد.
تارهای مو از جنس پروتئین هستند؛ بنابراین کمبود پروتئین در رژیم غذایی باعث ایجاد مشکلاتی در روند ساخت مو میشود. مصرف مقادیر کافی پروتئین برای جلوگیری از ریزش مو اهمیت ویژهای دارد. ماهی، مرغ و گوشت قرمز، تخم مرغ و حبوبات مهمترین منابع پروتئین در رژیم غذایی هستند که باید مورد توجه قرار بگیرند.
وجود کلسیم و منیزیم به مقدار مناسب در رژیم غذایی برای سلامت مو مهم است. بنابراین مصرف روزانهی لبنیات را در برنامهی غذایی خود داشته باشید.
کمبود آهن علاوه بر ایجاد کمخونی و خستگی، میتواند موجب ریزش مو نیز بشود. مصرف مقادیر کافی آهن برای خانمهای در سن قاعدگی اهمیت ویژهای دارد. در صورتی که مقادیر آهن رژیم غذایی کافی نباشد، مصرف مکملهای آهن توصیه میشود.
کمبود برخی ویتامینها میتواند خود را به صورت ریزش مو نمایان سازد. ویتامین های گروه ب، به خصوص بیوتین، در سلامت موها و جلوگیری از ریزش مو نقش مهمی دارند. به طوری که در ترکیب بسیاری از مواد آرایشی بهداشتی که برای مو ساخته میشود، ویتامین ب۶ و بیوتین وجود دارد. منابع غذایی غنی از بیوتین شامل جگر، جوانهی گندم و تخم مرغ و منابع غنی از نظر ویتامین ب۶ شامل جگر، ماهی، جوانهی گندم و زردهی تخم مرغ است.
ریزش مو در زنان
اگرچه دلایل ریزش مو با الگوی زنانه کاملاً مشخص نیست، گمان میشود سابقه خانوادگی، تغییر سطح هورمونهای مردانه (آندروژن) و بالا رفتن سن در ریزش موی بانوان نقش داشته باشد.
چه بانوانی دچار ریزش مو میشوند ؟
- خانمهای بالای ۴۰ سال
- خانمهایی که به تازگی زایمان کردهاند.
- خانمهایی که تحت شیمیدرمانی هستند یا داروهای خاص دیگری مصرف میکنند.
- خانمهایی که عادت به سفت بستن یا بافتن موهای خود دارند.
- خانمهایی که به طور مداوم از مواد شیمیایی مضر برای موهای خود استفاده میکنند.