ارسال رایگان با خرید بالای 400 هزار تومان

سرطان سینه

زمان مطالعه: 5 دقیقه
سرطان سینه

سرطان سینه

از هر 8 زن در جهان،1 نفر در طول زندگی خود مبتلا به سرطان سینه می‌شود. به همین دلیل، این بیماری را شایع‌ترین سرطان زنان می‌دانند. سرطان پستان همچنان عامل اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در سراسر جهان است. این مساله، اهمیت پرداختن به این بیماری را بیش از پیش روشن می‌کند.

علل ایجاد سرطان سینه

سرطان پستان ناشی از جهش در سلول‌های پستان است. این جهش به دلایل زیر ممکن است به وجود بیایند:

  • برهم کنش‌های پیچیده بین شیوه زندگی، عوامل تولید مثل و عوامل ژنتیکی
  • افزایش سن
  • شرایط خوش خیم پستان
  • سبک زندگی(چاقی، سیگار کشیدن و مصرف الکل)
  • عوامل تولید مثل و قرار گرفتن در معرض هورمون‌ها

حدود 10-5٪ موارد سرطان سینه مدیون سابقه خانوادگی است و شایع ترین علت سرطان ارثی پستان به دلیل جهش در ژن های BRCA1 یا BRCA2 است. با این حال، دانش در مورد توسعه سرطان پستان و چشم انداز ژنتیکی آن هنوز ناقص است.

استراتژی‌های غربالگری

در طول 40 سال گذشته، بهبود استراتژی‌های غربالگری مانند ماموگرافی منجر به تشخیص زودهنگام سرطان شده است، در حالی که پیشرفت در پزشکی نیز نتایج بقای بیماران را بهبود بخشیده است. با وجود این، زنان مبتلا به بیماری متاستاتیک در معرض خطر بیشتری هستند و اغلب بیماری آن‌ها دیر تشخیص داده می‌شود. علاوه بر این، نابرابری‌های جهانی و اقتصادی اجتماعی ، تفاوت های قومی و همچنین ناهمگونی مولکولی سرطان سینه چالش‌هایی را برای درمان ایجاد می‌کند. همچنین بسیاری از زنان عود بیماری را تجربه می‌کنند. این امر مستلزم رویکردی چند رشته ای در درمان و مراقبت از سرطان پستان است.

اکتبر هر سال(9 مهر تا 9 آبان) ماه آگاهی از سرطان پستان است تا چالش‌ها و تهدیدهای سرطان سینه را برجسته کند و تحقیقات جدیدی را در زمینه پیشگیری، تشخیص و پیشرفت‌های درمانی که می‌تواند روزی به درمان این بیماری ویرانگر منجر شود، جشن بگیرد.

5 گام برای پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه

سرطان پستان دومین سرطان تشخیص داده شده و شایع ترین نوع سرطان در بین زنان است. این باعث نگرانی بزرگ همه زنان می شود.

خبر خوب این است که تعداد تشخیص سرطان سینه و مرگ و میر ناشی از آن در دهه گذشته به طور پیوسته در حال کاهش بوده است. این نتیجه درمانهای مدرن و روشهای تشخیصی است که به تشخیص علائم اولیه سرطان کمک می‌کند.

مراجعه منظم به متخصص زنان می‌تواند کمک کند تا علائم هشداردهنده اولیه سرطان پستان شناسایی شده و بر این اساس با آنها برخورد شود. این پنج اقدام نیز می‌تواند به جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه در آینده کمک کند.

1. حفظ وزن سالم

حفظ وزن سالم برای پیشگیری از سرطان سینه ضروری است. این به این دلیل است که چربی از سلول‌های تولید کننده استروژن تشکیل شده است و وجود بیش از حد استروژن در بدن می‌تواند باعث ایجاد و رشد سرطان‌های پستان با گیرنده هورمونی مثبت شود. به گفته دکتر گابور زیمرمن، متخصص زنان و زایمان در دبی، ورزش منظم حداقل 20 دقیقه، 3 بار در هفته، می‌تواند تفاوت زیادی در کاهش خطر ابتلا به این سرطان ایجاد کند.

حفظ وزن سالم برای پیشگیری از سرطان سینه

2. از کشیدن سیگار خودداری کنید

شواهد تجربی ارتباط قوی بین سیگار کشیدن و سرطان سینه را نشان می‌دهد. هیچ شکی وجود ندارد که سیگار کشیدن برای سلامتی بسیار مضر است و با انواع مختلفی از سرطان‌ها از جمله سرطان ریه ارتباط دارد. وقتی صحبت از سرطان سینه می‌شود نیز، سیگار کشیدن ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان را افزایش دهد و برای افرادی که بعد از تشخیص به سیگار کشیدن ادامه می‌دهند، بسیار خطرناک است. بنابراین، بهتر است به طور کلی از سیگار کشیدن خودداری کنید.

3. خطرات خود را درک کنید

در حالی که علت سرطان سینه مشخص نیست، عوامل خطر متعددی وجود دارد که می‌تواند شانس ابتلا به آن را افزایش دهد. استرس بیش از حد، شیوه زندگی نامناسب و رژیم غذایی، سیگار کشیدن و سابقه خانوادگی سرطان سینه همه عوامل خطرساز هستند. بنابراین، برای درک خطرات خود وقت بگذارید و برای معاینه به متخصص زنان مراجعه کنید. مطمئن شوید که سابقه خانوادگی خود را به طور واضح توضیح دهید، تا متخصص زنان تصور روشنی از خطرات احتمالی شما داشته باشد.

ترک سیگار برای پیشگیری از سرطان سینه

4. محدود کردن هورمون درمانی

سعی کنید اگر برای علائم یائسگی یا بیماری‌های مزمن از داروهای هورمونی استفاده می‌کنید، دوز و مدت آن را محدود کنید. این به این دلیل است که هورمون‌های استروژن و هورمون‌های پروژسترون خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهند. بنابراین، اگر از چنین درمان‌های هورمونی استفاده می‌کنی ، در مورد داروهای جایگزین و درمان با پزشک خود صحبت کنید.

5. ماموگرافی سالانه

ماموگرافی بهترین آزمایش در دسترس پزشکان برای تشخیص علائم سرطان سینه است. بنابراین به زنان بالای 40 سال توصیه می‌شود برای انجام ماموگرافی سالانه به متخصص زنان مراجعه کنند. علاوه بر این، به همه زنان توصیه می‌شود که در صورت تغییر در شکل و بافت سینه، معاینات مکرر سینه را انجام دهند. این می‌تواند به تشخیص علائم اولیه سرطان سینه کمک کند.

ماموگرافی برای تشخیص

چالش‌های پیش رو در سرطان سینه

 

بقای سرطان سینه برای حداقل 5 سال پس از تشخیص، از بیش از 90 درصد در کشورهای با درآمد بالا، تا 66 درصد در هند و 40 درصد در آفریقای جنوبی متغیر است. تشخیص زودهنگام و درمان در کشورهای با درآمد بالا موفقیت آمیز بوده است و باید در کشورهایی با منابع محدود که برخی از ابزارهای استاندارد در دسترس هستند نیز این برنامه‌ها اعمال شود. اکثر داروهای مورد استفاده برای سرطان سینه در حال حاضر در فهرست داروهای ضروری WHO (EML) قرار دارند.

تاثیر جهانی برنامه‌های پیشگیری

میزان مرگ و میر ناشی از سرطان سینه در کشورهای با درآمد بالا بین سالهای 1980 تا 2020، 40 درصد کاهش یافته است. کشورهایی که موفق به کاهش مرگ و میر ناشی از سرطان پستان شده‌اند ، توانسته اند میزان مرگ و میر ناشی از سرطان سینه را سالانه 2 تا 4 درصد کاهش دهند. اگر سالانه 2.5 درصد مرگ و میر در جهان رخ دهد، بین سالهای 2020 تا 2040 از 2.5 میلیون مرگ ناشی از سرطان سینه جلوگیری می‌شود.

بررسی 4 سوال درباره سرطان سینه، از واقعیت تا تخیل

1.      آیا خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات خطرابتلای شما را کاهش می دهد؟

بله. در حالی که رنگ صورتی به طور سنتی با آگاهی از سرطان سینه مرتبط بوده است، اما وقتی صحبت از پیشگیری می‌شود، باید روی خوردن رنگین کمان تمرکز کنید. مطالعه ای روی بیش از 182000 زن 27 تا 59 ساله نشان داد افرادی که بیش از 51 سهم در روز میوه و سبزیجات مصرف می‌کردند، در مقایسه با زنانی که 21 سهم مصرف می‌کردند، در طول 30 سال پیگیری، به میزان قابل توجهی کمتر در معرض ابتلا به سرطان پستان بودند.

تاثیر میوه جات و سبزیجات بر پیشگیری از سرطان

2.آیا زنان فعال کمتر به سرطان سینه مبتلا می‌شوند؟

این موضوع عمدتا درست است. ورزش منظم و متوسط – معادل 3 ساعت پیاده روی سریع در هفته – با کاهش تقریبا 20 درصدی خطر ابتلا به سرطان سینه همراه است. این شامل زنانی است که سابقه ژنتیکی یا خانوادگی این بیماری را دارند. فعالیت بدنی به کاهش التهاب، بهبود عملکرد سیستم ایمنی و تنظیم هورمون‌هایی مانند انسولین و استروژن کمک می کند، یعنی همه عواملی که ممکن است مانع رشد سرطان پستان شوند. البته محققان دقیقاً مطمئن نیستند که چه نوع ورزشی برای پیشگیری از سرطان پستان مناسب است.

فعالیت زنان

3. آیا  رژیم‌های کم چرب می‌توانند خطر ابتلا را کاهش دهند؟

نه چندان زیاد. در مورد نقش چربی رژیم غذایی در پیشگیری از سرطان و سلامت کلی، بحث‌های زیادی وجود دارد. تصور قدیمی این بود که خوردن رژیم غذایی پرچرب خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد. اما وقتی صحبت از این سرطان می‌شود، نوع چربی که می‌خورید بیشترین اهمیت را دارد. در حالی که چربی‌های ترانس و اشباع شده تا حد زیادی با افزایش خطر همراه است، انواع سالم از جمله چربی‌های غیر اشباع و به ویژه اسیدهای چرب امگا 3، محافظ هستند. یک مطالعه در سال 2018 نشان داد که پیروی از رژیم مدیترانه‌ای، احتمال ابتلا به سرطان سینه را تا 18 درصد کاهش می‌دهد.

4. آیا سویا خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می‌دهد؟

جواب این سوال منفی است. شهرت سویا به عنوان یکی از غذاهای اصلی سالم هنگامی که مطالعات اولیه بر روی موش ها با میزان بالاتری از سرطان پستان ارتباط داشت، خدشه دار شد. محققان معتقد بودند که این نتایج به دلیل ایزوفلاون‌ها، ترکیبات موجود در سویا است که اثرات استروژن را تقلید می‌کند. اما این ارتباط در مطالعات انسانی ثابت نشده است. در حقیقت، تحقیقات جدیدتر نشان می دهد که غذاهای سنتی مانند سویا، تمپه، ادامام و شیر سویا در واقع مزایای ضد سرطانی را ارائه می‌دهند. یک متاآنالیز 2020 نشان داد که به ازای هر 10 میلی گرم ایزوفلاون سویا که زنان روزانه می‌خورند، خطر ابتلا به سرطان سینه 3 درصد کاهش می‌یابد. بنابراین دلیلی برای ترس از غذاهای سویا وجود ندارد!

شیر سویا و سرطان سینه

روغن پالم امروزه  در همه جا وجود دارد. در غذاها، صابون، رژ لب، حتی جوهر روزنامه حاوی این روغن است. این گیاه به دلیل ارتباط آن با جنگل زدایی در جنوب شرقی آسیا منفورترین محصول جهان لقب گرفته است. اما علیرغم کمپین‌های تحریم، جهان بیش از هر روغن گیاهی دیگری از روغن پالم استفاده می‌کند. این روغن بیش از 73 میلیون تن در سال 2020  مصرف شده است.

دلیلش این است که روغن پالم ارزان است. گیاه تولید کننده آن، نخل روغنی آفریقایی، می تواند تا 10 برابر بیشتر از روغن سویا در هکتار، روغن تولید کند.

جنگل زدایی برای تولید پالم

این روغن ممکن است غذای اصلی آشپزخانه، مانند روغن زیتون یا روغن کانولا نباشد. اما محققان در حال بررسی مزایا و معایب این روغن گرمسیری تولید شده هستند.

روغن پالم چگونه با روغنهای دیگر پخت و پز مقایسه می‌شود و آیا آنقدرها هم که متخصصان تصور می‌کردند برای سلامتی شما مضر است؟ برای اطلاع از این موضوع در ادامه این نوشته همراه ما باشید.

روغن پالم چیست؟

روغن پالم از میوه درخت نخل آفریقایی گرفته می‌شود؛ نوعی درخت که عمدتا در آب و هوای گرم مانند آفریقا و آسیا یافت می‌شود. این درختان در مناطق جنگلی بارانی رشد می کنند وبرداشت این نوع روغن مسئول بسیاری از آثار منفی زیست محیطی است. این روغن در دمای اتاق، به صورت نیمه جامد است.

روغن پالم این روزها تقاضای بیشتری دارد. از آنجا که بیشتر کشورها از جمله ایالات متحده، افزودن چربی‌های ترانس به مواد غذایی را ممنوع کرده است، بسیاری از تولیدکنندگان به این روغن گیاهی، که جایگزینی ارزان قیمت است، روی آورده‌اند.

درخت نخل آفریقایی

 

مشخصات تغذیه‌ای

بر اساس گزارش USDA، مشخصات تغذیه‌ای روغن پالم مشابه سایر روغن‌های پخت و پز است. یک قاشق غذاخوری از این روغن حاوی حدود 120 کیلو کالری انرژی و 14 گرم چربی کل است. چربی کل آن شامل 7 گرم چربی اشباع شده، 5 گرم چربی تک اشباع نشده و 1.5 گرم چربی اشباع نشده است. این روغن همچنین 2 گرم ویتامین E و 1 گرم ویتامین K را تأمین می‌کند. میزان چربی اشباع درپالم، با کره حیوانی مشابه است.

این اعداد به جز نوع چربی‌ها، مشابه روغن زیتون است. یک قاشق غذاخوری روغن زیتون حاوی تنها 2 گرم چربی اشباع و 10 گرم چربی از نوع غیر اشباع آن است. جالب است که بدانید روغن پالم چربی اشباع کمتری نسبت به سایر روغن های گرمسیری، مانند روغن نارگیل و روغن هسته خرما دارد.

روغن نارگیل

روغن پالم چگونه استفاده می شود؟

روغن پالم اغلب به غذاهای فرآوری شده که در فروشگاه‌ها یافت می‌شوند، اضافه می‌شود. بسیاری از غذاهای آماده در خواربار فروشی، مانند چیپس، بستنی، انواع کوکی، سوپ‌های آماده، نان، سس و انواع دسرها، حاوی این روغن هستند.

روغن پالم به دلیل نقطه دود بالا برای پخت و پز و سرخ کردن استفاده می‌شود. این بدان معناست که برای پخت غذاها در دمای بالا مناسب‌تر است. به طور کلی می‌توان گفت، هرچه روغن تصفیه شده‌تر باشد، نقطه دود آن بالاتر خواهد بود، زیرا تصفیه، ناخالصی ها و اسیدهای چرب آزاد را که می تواند باعث سوختن روغن شود، حذف می‌کند.

از نظر طعم، این روغن به غذا حالت خامه‌ای و چرب‌تری می‌دهد. می‌توان آن را برای تولید طیف وسیعی از محصولات با ویژگی‌های مختلف پردازش و مخلوط کرد.

محصولات حاوی پالم

آیا روغن پالم برای سلامتی شما مضر است؟

به نظر می رسد روغن پالم فوایدی برای سلامتی دارد. برخی مطالعات نشان داده اند که این روغن در مواردی می‌تواند به کاهش عوامل خطر بیماری‌های قلبی و به عملکرد مغز کمک کند.

روغن پالم سرشار از توکوترینول‌ها است، نوعی ویتامین E که مانند آنتی اکسیدان‌ها عمل می‌کند. او می افزاید که برخی تحقیقات نشان می‌دهد که توکوترینول ها می‌توانند پیشرفت زوال عقل را کاهش داده و خطر سکته مغزی را نیز کمتر کنند.

با این وجود، پالم، سالم‌ترین روغنی نیست که می‌توانید برای پخت و پز استفاده کنید. همچنین هنوز در مورد سایر مزایا و معایب بهداشتی آن اطلاعات چندانی در دسترس نیست. این روغن تقریباً نیمی از چربی‌های خوب و نیمی از چربی‌های بد است، اما در بسیاری از غذاهای مختلف وجود دارد. هنوز تشخیص این که این روغن برای شما خوب است یا بد، برای محققان دشوار است.

برخی از مطالعات عوارض جانبی منفی روغن پالم را نشان می‌دهند. مطالعاتی وجود دارد که نشان می‌دهد روغن پالم برای بیماری‌های قلبی مفید نبوده و حتی می‌تواند مضر باشد.

آیا می‌توان با این روغن آشپزی کرد؟

توصیه‌ها بر این است که از نظر پخت و پز، روغن زیتون و روغن آووکادو گزینه‌های بهتری از روغن پالم هستند.

در مورد روغن پالم در غذاهای فرآوری شده که از خواربارفروشی خریداری می‌کنید، احتمالاً در حد اعتدال، مشکلی به وجود نخواهد آمد، اما سعی کنید از محصولاتی استفاده کنید که از آن استفاده نمی‌کنند. همیشه بهتر آن است که برچسب مواد غذایی را بررسی کنید تا در حد امکان از مواردی که دارای قندهای اضافی و مواردی مانند روغن پالم هستند استفاده نکنید.

از آنجا که این ماده با تأثیرات منفی زیست محیطی در ارتباط است، استفاده از این روغن در خانه پیشنهاد نمی‌شود. یک متخصص تغذیه معتقد است که:”من استفاده از پالم را به جای روغن‌های دیگر توصیه نمی‌کنم زیرا ما مزایای استفاده از روغن زیتون، روغن آووکادو یا حتی سایر روغن‌های گیاهی مانند روغن کانولا را در آشپزی می‌دانیم، اما از مزایای این روغن به خصوص، مطمئن نیستیم.”

در حالی که روغن پالم به اندازه چربی‌های ترانس ناسالم نیست، بهتر است هنگام تهیه غذا در خانه یا بیرون، از غذاهای حاوی روغن زیتون و یا دیگر گزینه‌های سالم روغن پخت استفاده کنید.

روغن های سلامتی

تاثیرات اجتماعی و زیست محیطی روغن پالم

چالش‌های استفاده از روغن پالم، فقط در مورد آثار آن بر سلامتی نیست، بلکه این روغن و استفاده از آن معایب و گاها مزایای دیگری نیز خواهد داشت.

جنگل زدایی

روغن پالم با نابودی جنگل‌های بارانی گرانبها در جهان ارتباط دارد. توسعه مزارع جدید نخل روغنی، همراه با مالکان کوچک که مزارع خود را برای برآوردن تقاضای روزافزون برای این نوع روغن گسترش داده‌اند، منجر به جنگل زدایی چشمگیری شده است.

تهدید بقای گونه ها

حذف هکتارها جنگل بارانی، تنوع زیستی غنی در این اکوسیستم‌های متعادل را به همراه زیستگاه گونه‌هایی مانند اورانگوتان‌ها تهدید می‌کند. در سال 1990 حدود 315000 اورانگوتان وجود داشت. امروزه تخمین زده می شود که کمتر از 50 هزار عدد از این پستاندار در طبیعت وجود دارند. اورانگوتان‌ها به گروه‌های کوچک تقسیم شده‌اند و شانس کمی برای زنده ماندن طولانی مدت آن‌ها وجود دارد. اورانگوتان تنها یکی از گونه‌هایی است که در نتیجه جنگل زدایی با انقراض روبرو است. در حالی که روغن پالم تنها عامل جنگل زدایی نیست، اما نقش خود را ایفا می‌کند.

انقراض اورانگوتان ها

آسیب زیست محیطی

حذف جنگل‌ها باعث انتشار کربن در جو می‌شود و گرم شدن کره زمین را سرعت می‌بخشد. در مناطق گرمسیری، ریشه درختان خاک را نگاه می‌دارد. جنگل زدایی این ساختار مهم را حذف کرده و به باران‌های شدید اجازه می‌دهد خاک غنی از مواد مغذی را بشویند. بازده محصولات شروع به کاهش می‌کند و کشاورزان مجبورند از کودهای گران قیمت استفاده کنند که سود آنها را کاهش داده و به محیط زیست نیز آسیب می‌رساند.

پیامدهای اجتماعی

در حالی که بازار جهانی روغن پالم فرصتی را برای بیرون آوردن بسیاری از جوامع از فقر ایجاد می‌کند، رقابت برای تصاحب زمین باعث شده بسیاری از افراد محلی در تیم بازنده باقی بمانند. گزارش جوامع آواره و تصرف غیرقانونی زمین غیر معمول نیست. درگیری‌های ناشی از آن، از دست دادن درآمد و وابستگی به مزارع بزرگ تأثیر قابل توجهی بر رفاه اجتماعی بسیاری از افراد داشته است.

راه حل چیست؟

تقاضا برای روغن پالم بسیار زیاد و رو به افزایش است. کشاورزی پایدار تنها راه برای حفظ عملکرد اقتصادی در عین توقف آسیب به محیط زیست و جوامع کشاورزی است. حمایت از تولید روغن پالم به صورت پایدار، راه حل پیش رو است. هدف از کشاورزی پایدار برآوردن نیازهای غذایی و نساجی جامعه حال حاضر، بدون به خطر انداختن توانایی نسل‌های آینده برای رفع نیازهای خود است.

 

کشاورزی پایدار

فعالان کشاورزی پایدار به دنبال سه هدف اصلی در کار خود هستند: محیط سالم، سودآوری اقتصادی و برابری اجتماعی و اقتصادی. هر فرد درگیر در سیستم غذایی از تولیدکنندگان، پردازش کنندگان مواد غذایی، توزیع کنندگا ، خرده فروشان تا مصرف کنندگان و مدیران می‌تواند در تضمین یک سیستم کشاورزی پایدار نقش داشته باشد.

 

روشهای زیادی در سیستم کشاورزی پایدار استفاده می‌شود. تولیدکنندگان ممکن است از روش‌هایی برای ارتقای سلامت خاک، به حداقل رساندن مصرف آب و کاهش سطح آلودگی در مزرعه استفاده کنند.

بنابراین همه‌ی ما می‌توانیم در ترویج این نوع کشاورزی و حفظ محیط زیست برای آیندگان نقش داشته باشیم. بنابراین اگر می‌خواهید از روغن پالم استفاده کنید، برندهای معتبر و دارای گواهینامه RSPO(تولید شده به روش‌های کشاورزی پایدار) را خریداری کنید.

علاوه بر این، از آنجا که می‌توانید مزایای سلامتی مشابه و حتی بیشتری از سایر روغن‌ها و غذاها دریافت کنید، احتمالاً بهتر است از منابع چربی دیگر برای بیشتر نیازهای روزانه خود استفاده کنید.

دسته‌بندی بیماری
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت