کاندوم باعث عفونت می شود؟
رابطه جنسی بخش مهمی از زندگی یک زوج را تشکیل میدهد. افراد همواره در تلاش برای داشتن یک رابطه جنسی باکیفیت و البته سالم هستند. میدانیم که برخی از عفونتها و بیماریهای مقاربتی از طریق رابطه جنسی بهراحتی قابلانتقال به فرد دیگر هستند. در این میان استفاده از کاندوم راهی موثر در کاهش خطر ابتلا به انواع بیماریهای مقاربتی و عفونتها محسوب میشود.
اما در برخی موارد افراد پس از استفاده از کاندوم با مشکلاتی روبرو میشوند. البته در وهله اول استفاده از کاندوم بهعنوان روشی برای جلوگیری از بارداری به حساب میآید. گاهی فرد این تصور را دارد که شاید کاندوم خود باعث ایجاد عفونت در اندام جنسی شود. رابطه کاندوم و عفونت موضوعی است که این مقاله از دهدارو را به آن اختصاص دادهایم.
اهمیت حفظ سلامت جنسی
در جهان امروز یک فرد ممکن است تجربههای جنسی متفاوتی داشته باشد که این موضوع دلیلی برای تکثیر بیشازحد بیماریهای مقاربتی در سالهای اخیر به شمار میآید.
مشکلات بهداشتی مداوم در قسمت اندام تناسلی میتواند در سایر اندامهای شما نیز تاثیر منفی گذاشته و باعث استرس، مشکلات رابطه یا تضعیف اعتماد به نفس شود.
باید بدانید که دلیل ایجاد عفونتها و بیماریهای اندام جنسی باهم متفاوت هستند. قبل از هر چیز اگر بهداشت فردی را رعایت نکنید مانند هر اندام دیگر بدنتان، اندام جنسی نیز درگیر عفونتها خواهند شد. پس راه جلوگیری از عفونت اندام جنسی در ابتدا رعایت بهداشت فردی است.
اما کاندوم یکی از راههای موثر جهت جلوگیری از انتقال انواع بیماریها و عفونتهای مقاربتی حین رابطه جنسی محسوب میشود. لازم است بدانید که انواع متفاوتی از کاندوم با جنسهای متفاوت در بازار موجود است. دقت کنید که گاهی ممکن است به برخی از جنسهای کاندوم مثل لاتکس حساسیت داشته باشید که در این صورت باید از جنسهای دیگری مثل پلی اورتان استفاده کرد.
امروزه کاندومها دیگر فقط در نوع ساده تولید نمیشوند؛ با مراجعه به داروخانه به راحتی میتوانید انواع دیگری مثل کاندوم تاخیری ، کاندوم خاردار یا کاندوم ترکیبی را نیز بیابید که هر کدام مزایای مربوط به خود را دارند.
تاکنون تجربه خرید کاندوم تاخیری و دیگر انواع کاندوم را داشتهاید؟
عفونت های اندام جنسی مرد و زن
دستگاه تناسلی زن و آلت جنسی مرد جزئی از بدن است که مانند اندامهای دیگر نیاز به مراقبتهای خاصی دارد. برای مثال دستگاه تناسلی یک زن به دلیل آناتومی خاص آن نیاز به مراقبتهای بهداشتی زیاد در برابر عفونتهای باکتریایی دارد.
بسیاری از عوامل مانند:
بیماری دیابت، سیگار کشیدن، رعایت نکردن بهداشت در دوره عادات ماهیانه، پوشیدن لباسهای زیر تنگ و یا پلاستیکی و خشک نگه نداشتن واژن میتواند احتمال بروز عفونتهای قارچی و باکتریایی را افزایش دهد. این موضوع در مورد آلت مرد نیز با شدت کمتر وجود دارد.
عفونتها معمولا با تکرر ادرار، درد، سوزش، خارش و ترشحات همراه هستند. یک شست و شوی ساده با آب حتی بدون شوینده، مردان و زنان را از ابتلا به عفونت محافظت میکند. هنگام نزدیکی باکتریها میتوانند وارد پیشابراه شوند که احتمال عفونت را بالا میبرد.
پس بهتر است قبل از شروع رابطه جنسی مثانه خود را حتما خالی کنید. هنگام ادرار کردن بدن شما این باکتریها را خارج میکند. اما نوعی از عفونتها بهعنوان عفونتهای مقاربتی نامبرده میشوند که درواقع از طریق رابطه جنسی محافظت نشده و پرخطر ایجاد میشوند. عفونتهای مقاربتی (STI) هرساله زندگی میلیونها زن و مرد در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار میدهد.
هر کس میتواند از طریق رابطه جنسی با یک فرد آلوده، بیمار شود. تغییر شرکای جنسی به خطر ابتلا به این عفونتها میافزاید. بعضیاوقات، در اوایل ایجاد عفونت، ممکن است علائمی وجود نداشته باشد یا علائم بیماری بهراحتی با سایر بیماریها اشتباه گرفته شود.
این بیماریها و عفونتها بسیار گسترده و با علائم متفاوتی هستند اما بدانید که کاندوم یکی از راههای موثر جهت جلوگیری از عفونتهای مقاربتی محسوب میشود. پس در مورد رابطه کاندوم و عفونت باید گفت که کاندوم نه تنها عامل بروز عفونت نیست بلکه حتی از عفونت جلوگیری میکند.
کاندوم و فواید استفاده از آن
کاندوم یک پوشش پلاستیکی برای اندام جنسی مرد و یا زن است که مانع از بارداری ناخواسته و البته مانع از انتقال بیماریهای مقاربتی میشود. درواقع استفاده از کاندوم برای کمک به کاهش شیوع عفونتهای مقاربتی یا STD ها از اهمیت بالایی برخوردار است.
این عفونتها شامل ویروس HIV ، کلامیدیا، تبخال دستگاه تناسلی، زگیل تناسلی، سوزاک، هپاتیت B و سفلیس، ایدز و… است. یک فرد میتواند از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعد یا دهانی مبتلا به این بیماریها شود.
جالب است بدانید که استفاده از کاندوم در دوران بارداری نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا این امر میتواند در محافظت از مادر و جنین در برابر ابتلا به بیماریهای جنسی موثر باشد.
استفاده از کاندوم ممکن است نتواند به طور کامل در برابر بیماریهای ذکر شده در بالا مصونیت ایجاد کند زیرا کاندوم فقط قسمت تناسلی را میپوشاند و برخی از بیماریهای ذکر شده از طریق پوستی قابل انتقال هستند. اما در هر صورت استفاده از کاندوم احتمال بروز عفونت را در حد چشمگیری کاهش خواهد داد.
رابطه کاندوم و عفونت
گاهی برای افراد این سوال پیش میآید که آیا رابطهای بین استفاده از کاندوم و عفونت وجود دارد؟
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم پاسخ اولیه به این پرسش خیر است. درواقع اگر نکات بهداشتی رعایت شود خود کاندوم ایجاد عفونت نخواهد کرد.
برای مثال باید به این موضوع دقت کنید که کاندوم یکبارمصرف است، پس بلافاصله پس از پایان رابطه جنسی باید دور انداخته شود. قبل از اینکه بخواهید کاندوم را مصرف کنید هرگز کاندوم را از بستهبندی خود بیرون نیاورید تا عوامل میکروبی و یا باکتریایی جذب کاندوم نشوند و عاملی برای ایجاد عفونت نباشند.
اما دلیل دیگری که شاید باعث میشود افراد فکر کنند کاندوم باعث عفونت میشود، شباهت علائم عفونت اندام تناسلی به علائم حساسیت به کاندوم است.
همانطور که ذکر کردیم برخی از افراد به کاندوم لاتکس و یا به مواد روان کننده حین رابطه جنسی حساسیت دارند که این موضوع خارش، سوزش، التهاب و بثورات پوستی را به همراه دارد. تمام این علائم در عفونت اندام جنسی نیز وجود دارد. پس دقت کنید پس از ایجاد این علائم حتما به پزشک مراجعه کرده و البته نوع کاندوم مصرفی خود را نیز معرفی کنید.
انواع جنس کاندوم
کاندومها امروزه در انواع مختلفی تولید میشوند و در اختیار مصرفکننده قرار میگیرند. قبل از هر چیز باید بدانید که کاندوم از مواد متفاوتی ساخته میشود. رایجترین جنسهای کاندوم موجود در بازار عبارتند از: لاتکس، پلی اورتان، پلی ایزوپرن و کاندوم پوست بره. در این میان کاندوم لاتکس به دلیل نوع جنس آن و دارا بودن پروتئین طبیعی در برخی افراد ایجاد حساسیتهایی میکند.
عوارض استفاده از کاندوم
استفاده از کاندوم شاید بهطورکلی عوارض خاصی در فرد ایجاد نکند. اما همانطور که قبلا به این نکته اشاره کردیم برخی از انواع کاندومها ممکن است در فرد ایجاد حساسیت کنند. برای مثال کاندوم لاتکس با دارا بودن نوعی پروتئین طبیعی ایجاد حساسیتهایی در اندام جنسی زن یا مرد میکند.
این حساسیتها با خارش، ورم اندام جنسی، سوزش، التهاب اندام جنسی و بثورات پوستی همراه است. لازم است بدانید که در این هنگام باید به پزشک مراجعه کرده و همزمان با شروع درمان، نوع کاندوم مصرفی را نیز تغییر دهید. اما نکته دیگری که در مورد مصرف کاندوم مطرح است تاریخ انقضای آن است.
دقت کنید که هرگز جعبه کاندوم را دور نیندازید، چراکه تا زمان پایان مصرف کاندومها از مدتزمان استفاده از آن باخبر باشید. یک کاندوم تاریخمصرف گذشته نیز میتواند حساسیتهایی ایجاد کند. البته ممکن است به دلیل کهنه بودن و ایجاد پارگی بارداری ناخواسته را نیز به دنبال داشته باشد. با این تفاسیر میتوان گفت در بسیاری از موارد در واقع ارتباطی بین کاندوم و عفونت وجود ندارد اما علائم حساسیت با عفونت اشتباه گرفته میشود.
آیا کاندوم باعث عفونت رحم می شود ؟
در واقع ارتباطی بین کاندوم و عفونت رحم وجود ندارد و استفاده از کاندوم عاملی برای عفونت کردن رحم بانوان محسوب نمیشود؛ مگر آنکه کاندوم آلوده باشد یا در حین رابطه جنسی بهداشت لازم صورت نگرفته و کاندوم به عوامل بیماریزا آغشته شود.
ممکن است برخی از خانمها به انواع خاصی از کاندوم مثل کاندوم لاتکس حساسیت داشته و چنانچه از قبل زخم یا جراحتی در ناحیه تناسلی آنها وجود داشته باشد، با مصرف کاندوم علائمی همچون سوزش و خارش در بدن آنها شدت یابد. با این حال با خیال راحت مطمئن باشید که استفاده صحیح از کاندوم برای رحم عفونت یا بیماری خاصی را به وجود نخواهد آورد.
علائم حساسیت به کاندوم چیست ؟
نشانههایی که در ادامه ذکر میشوند، معمولا فقط در منطقهای بروز مییابند که کاندوم از جنس لاتکس یا دیگر انواع با آنجا تماس مستقیم داشته است:
- خارش
- قرمزی
- برجستگیهای جوش مانند
- تورم
- بثورات پوستی مثل کهیر
خانمها ممکن است زودتر از آقایان علائم آلرژی به کاندوم را از خود بروز دهند زیرا غشاهای مخاطی واژن پروتئینهای لاتکس را سریعتر از غشاهای آلت تناسلی مردانه جذب میکنند. در این صورت ممکن است علائم آلرژی حتی در مناطقی که کاندوم با آنها تماس نداشته است نیز مشاهده شود؛ مثلا فرد آبریزش بینی، ریزش اشک از چشم، سرخ شدن صورت و … را نیز تجربه کند.
کاندوم ضد قارچ و عفونت چیست ؟
کاندوم ضد قارچ و ضد عفونت مخصوص افرادی است که مستعد ابتلا به عفونت هستند. به خصوص افرادی که برای نخستین بار رابطه جنسی را تجربه میکنند، بهتر است از این نوع کاندوم استفاده نمایند.
کاندوم کدکس مدل ضد قارچ یک نمونه از این کاندومها است که به راحتی در بازار موجود بوده و علاوه بر جلوگیری از بروز عفونت، حاوی روانکننده نیز هست و احتمال احساس درد را کاهش میدهد. این کاندوم از لاتکس طبیعی بوده و در عین حال که نازک است، مقاومت بالایی نیز داشته و احتمال بروز حساسیت را کم میکند.
نتیجه پایانی
کاندوم نهتنها راه موثری در جلوگیری از بارداریهای ناخواسته محسوب میشود بلکه یکی از بهترین روشها در جلوگیری از انتقال بیماریهای مقاربتی است. پس برای حفظ سلامت جسم و حفظ کیفیت زندگی خود بهتر است حداقل از راهکارهای پیشگیری از بیماریهای جنسی استفاده کنند.
عفونتهای اندام جنسی چه در مرد و چه در زن ممکن است عموما از راههای مقاربتی ایجاد شوند، اما رعایت نکردن بهداشت فردی باعث رشد باکتریایی و میکروبی در اندام جنسی میشود.
در پاسخ به این سوال که آیا ارتباطی بین مصرف کاندوم و بروز عفونت وجود دارد یا نه؛ باید اشاره کنیم که کاندوم نه تنها باعث ایجاد عفونت نخواهد شد بلکه از انتقال بیماریها نیز جلوگیری میکند. البته افراد باید نکات استفاده از کاندوم را در نظر داشته باشند و حساسیت به کاندوم را با عفونت اشتباه نگیرند.