بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا
از اوایل ماه مهر همزمان با خنک شدن هوا و بازگشایی مدارس معمولا آنفلوانزا در ایران آغاز میشود. آنفولانزا یک بیمای ویروسی است که سالانه افراد زیادی را به کام مرگ میکشاند. سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که سالیانه حدود ۲۹۰ تا ۶۵۰ هزار نفر در سراسر جهان بر اثر آنفولانزا جان خود را از دست میدهند. بهترین راه جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا تزریق واکسن آنفولانزا است. بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا را میدانید؟
برای داشتن اثر بخشی بیشتر در مورد واکسن آنفلونزا بهتر است این واکسن در اواسط شهریورماه یا اوایل مهرماه تزریق شود.در بیشتر مواقع آذر،دی و بهمن پیک آنفلونزا به شمار می رود. به همین دلیل باید واکسناسیون زمانی انجام شود که در پیک آن ویروس آنتی بادی فرد بالا باشد.افراد دارای بیماری های زمینه ای مزمن مانند مشکلات کبدی،دیابت و….همچنین در زنان باردار که ریسک ابتلا به نوع شدید آنفلونزا بالاست،حتما باید واکسن تزریق کنند.
واکسن آنفولانزا چیست؟
در واکسن آنفولانزا از ویروسهای آنفولانزای غیر فعال، مواد شیمیایی که پاسخ بدن به واکسن را تقویت میکنند و مواد نگهدارنده برای جلوگیری از آلودگی استفاده میشود. ویروس آنفولانزا هر سال دچار جهش میشود؛ به همین دلیل مبتلا نشدن به این ویروس بسیار سخت است. همه ساله واکسنهای جدید آنفولانزا روانه بازار میشوند تا با جهشهای این ویروس همگام شوند. کارشناسان بهداشت قبل از اینکه فصل آنفولانزا فرا برسد، پیشبینی میکنند که کدام سویههای آنفولانزا در سال جدید رشد بیشتری خواهند داشت. ویروسهای آنفولانزای A و B دو گونه از ویروس آنفلوانزا هستند که باعث اپیدمیهای فصلی میشوند.
کارشناسان بهداشت با پیشبینیهای دقیقی که انجام میدهند به تولید کنندگان واکسن آنفولانزا اطلاع میدهند که با در نظر گرفتن نوع رایج آنفولانزا محتویات واکسن چه نوعی باید باشد. واکسن آنفولانزا با تحریک سیستم ایمنی بدن به تولید آنتی بادی کمک میکند. این آنتی بادیها به بدن کمک میکنند تا با سویههای جدید ویروس آنفولانزای موجود در واکسن مبارزه نمایند. پس از دریافت واکسن آنفولانزا حدود ۲ هفته طول میکشد تا این آنتی بادیها به طور کامل رشد کنند. واکسنهای آنفولانزا یا ۳ ظرفیتی هستند یا ۴ ظرفیتی. اگر ۳ ظرفیتی باشند در برابر دو سویه معمولی A و یک سویه B محافظت به عمل میآورند. اما اگر ۴ ظرفیتی باشند در برابر دو ویروس آنفولانزای A و دو ویروس آنفلوانزای B از بدن محافظت خواهند کرد. برای اینکه بدانید کدام واکسن آنفولانزا برای شما مناسبتر است، باید با پزشک خود مشورت نمایید.
چرا مردم باید علیه آنفولانزا واکسینه شوند؟
آنفولانزا یک بیماری بالقوه جدی است که می تواند منجر به بستری شدن در بیمارستان و گاهی اوقات حتی مرگ شود. در طول فصول معمول آنفولانزا، میلیون ها نفر سالانه به آنفولانزا مبتلا می شوند، صدها هزار نفر در بیمارستان بستری می شوند و هزاران تا ده ها هزار نفر به دلایل مرتبط با آنفولانزا جان خود را از دست می دهند.آنفولانزا می تواند به معنای چند روز احساس بد و غیبت در محل کار، مدرسه یا خانواده باشد،یا می تواند منجر به بیماری جدی تری شود.
عوارض آنفولانزا می تواند شامل ذات الریه باکتریایی، عفونت گوش، عفونت سینوسی و بدتر شدن بیماری های مزمن پزشکی مانند نارسایی احتقانی قلب،آسم یا دیابت باشد.واکسن سالانه آنفولانزای فصلی بهترین راه برای کمک به کاهش خطر ابتلا به آنفولانزا و هر یک از عوارض بالقوه جدی آن است.ثابت شده است که واکسیناسیون فواید زیادی از جمله کاهش خطر ابتلا به بیماری آنفولانزا، بستری شدن در بیمارستان و حتی خطر مرگ ناشی از آنفولانزا دارد.در حالی که برخی از افرادی که واکسن آنفولانزا دریافت می کنند ممکن است همچنان به آنفولانزا مبتلا شوند، در چندین مطالعه نشان داده شده است که واکسیناسیون آنفولانزا باعث کاهش شدت بیماری می شود
بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا
تولیدکنندگان واکسن معمولا قبل از شروع فصل آنفولانزا محصولات خود را به داروخانهها، بیمارستانها و کلینیکها ارسال میکنند. اما پزشکان توصیه میکنند که نباید واکسن آنفولانزا را خیلی زود تزریق نمایید. مطالعات نشان داده است که محافظت واکسن آنفولانزا از بدن بین ۴ تا ۶ ماه طول میکشد. به همین دلیل اکثر پزشکان توصیه میکنند تزریق این واکسن اوایل ماه سپتامبر یا اوایل اکتبر باید صورت گیرد؛ یعنی حدودا اوایل ماه مهر تا اواسط آن. به این ترتیب در ماههایی که آنفولانزا اوج میگیرد، حداکثر محافظت از بدن فراهم خواهد شد.
ماه مهر و یا حداکثر تا اوایل آبان بهترین زمان برای واکسینه شدن بر علیه ویروس آنفولانزا است. هر فردی که قصد دریافت واکسن آنفولانزا را دارد در حالت ایدهآل تا پایان ماه اکتبر (هفته اول آبان) باید واکسن خود را بزند. کودکانی که با توجه به سن خود باید دو دوز واکسن آنفولانزا دریافت کنند، اولین دوز واکسن را حتی زودتر از ماه مهر نیز میتوانند دریافت کنند. همچنین خانمهایی که در ۳ ماهه سوم بارداری هستند هم میتوانند واکسن آنفولانزای خود را زودتر از موعد یعنی مثلا در ماه شهریور دریافت نمایند.
چه کسانی باید حتما واکسن آنفولانزا بزنند؟
بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا را برایتان شرح دادیم. با مطالعه جدول زیر اطلاعات مناسبی کسب خواهید کرد:
افرادی که باید واکسن آنفولانزا بزنند. | بیماریهای مزمن که احتمال ابتلا به آنفولانزا را افزایش میدهند. |
زنان باردار | کسانی که که به دلیل بیماری یا داروها سیستم ایمنی ضعیفی دارند. |
کودکان بین ۶ ماه تا ۵ سال | آسم |
افراد ۱۸ ساله یا کمتر که آسپرین مصرف میکنند. | ناراحتیهای اعصاب |
اشخاص بالای ۶۵ سال | اختلالات خونی |
افراد با بیماریهای مزمن | بیماریهای مزمن ریه |
کسانیکه شاخص توده بدنی آنها ۴۰ یا بالاتر است. | اختلالات غدد درون ریز |
افرادی که در خانه سالمندان یا دیگر مراکز نگهداری به سر میبرند. | بیماریهای قلبی |
اشخاصی که از افراد ذکر شده در بالا مراقبت میکنند. | بیماریهای کلیوی |
کلیه دیگر افراد که بالای ۶ ماه دارند، در گذشته نسبت به واکسن آنفولانزا حساسیت نداشتهاند و به سندرم گلین باره نیز مبتلا نشدهاند و سابقه حساسیت به تخم مرغ هم ندارند، میتوانند واکسن آنفولانزا بزنند. |
اختلالات کبدی |
افراد چاق | |
اشخاصی که قبلا سکته کردهاند. |
چرا هر سال به واکسن آنفولانزا نیاز دارم؟
هر سال به دو دلیل نیاز به واکسن آنفولانزا است. اولاً، ایمنی فرد در برابر واکسیناسیون با گذشت زمان کاهش مییابد، بنابراین واکسن سالانه آنفولانزا برای محافظت مورد نیاز است.
دوم، از آنجایی که ویروسهای آنفولانزا دائماً در حال تغییر هستند، ترکیب واکسنهای آنفولانزا سالانه بازنگری میشوند و واکسنها برای محافظت در برابر ویروسهایی که تحقیقات نشان میدهد در طول فصل آنفولانزای آینده رایجتر خواهند بود، به روز میشوند. برای بهترین محافظت، همه افراد 6 ماهه و بالاتر باید سالانه واکسینه شوند
آیا واکسن آنفولانزا فورا کار می کند؟
خیر. حدود دو هفته پس از واکسیناسیون طول می کشد تا آنتی بادی در بدن ایجاد شود و در برابر عفونت ویروس آنفولانزا محافظت شود. به همین دلیل است که بهتر است قبل از شروع انتشار ویروس آنفولانزا در جامعه، واکسینه شوید.
اثربخشی واکسن
اثربخشی واکسن آنفولانزا (VE) می تواند متفاوت باشد. محافظت ارائه شده توسط واکسن آنفولانزا از فصلی به فصل دیگر متفاوت است و تا حدی به سن و وضعیت سلامتی فرد دریافت کننده واکسن و شباهت یا “تطابق” بین ویروس های موجود در واکسن و ویروس های در گردش بستگی دارد. با این حال، مزایای واکسیناسیون آنفولانزا همچنان متفاوت خواهد بود،نظر به ویژگیهای فردی که واکسینه میشود (به عنوان مثال، سلامت و سن آنها)،اینکه چه ویروسهایی در آن فصل در گردش هستند و به طور بالقوه، چه نوع واکسن آنفولانزا استفاده شده است.
آیا می توانم آنفولانزای فصلی بگیرم حتی اگر امسال واکسن آنفولانزا زدم؟
بله. حتی اگر واکسینه شده باشید ممکن است به آنفولانزا مبتلا شوید. این امر به دلایل زیر امکان پذیر است:
- ممکن است مدت کوتاهی قبل از واکسن زدن یا در طول دوره ای که بدن بعد از واکسن زدن محافظت می کند، در معرض ویروس آنفولانزا قرار بگیرید. این قرار گرفتن در معرض ممکن است باعث شود که قبل از اینکه واکسن از شما محافظت کند، به آنفولانزا مبتلا شوید. (آنتی بادی هایی که محافظت می کنند حدود 2 هفته پس از واکسیناسیون در بدن ایجاد می شوند.)
- ممکن است در معرض ویروس آنفولانزا قرار بگیرید که در واکسن آنفولانزای فصلی گنجانده نشده است. ویروس های آنفولانزای مختلفی وجود دارد که هر ساله در گردش هستند.
- به طور کلی، واکسن آنفولانزا در میان بزرگسالان جوان سالم و کودکان بزرگتر بهترین عملکرد را دارد. برخی از افراد مسن و برخی از افراد مبتلا به بیماری های مزمن ممکن است پس از واکسیناسیون ایمنی کمتری ایجاد کنند. واکسیناسیون آنفولانزا ابزار کاملی نیست، اما بهترین راه برای محافظت در برابر عفونت ویروس آنفولانزا است.
اگر من مبتلا به آنفولانزا شوم، واکسن آنفولانزا چه محافظتی ایجاد می کند؟
برخی از افرادی که واکسینه می شوند ممکن است همچنان به آنفولانزا مبتلا شوند. با این حال، واکسیناسیون آنفولانزا در مطالعات نشان داده است که شدت بیماری را در افرادی که واکسینه میشوند اما همچنان بیمار میشوند، کاهش میدهد. یک مطالعه در سال 2021 نشان داد که در بین بزرگسالان، واکسیناسیون آنفولانزا با 26٪ کمتر خطر بستری شدن در ICU و 31٪ کمتر خطر مرگ ناشی از آنفولانزا در مقایسه با افرادی که واکسینه نشده بودند، مرتبط بود. یک مطالعه در سال 2017 نشان داد که واکسیناسیون آنفولانزا باعث کاهش مرگ و میر، پذیرش در بخش مراقبتهای ویژه (ICU)، مدت زمان بستری در بخش مراقبتهای ویژه و مدت کلی بستری شدن در بیمارستان در بزرگسالان مبتلا به آنفولانزا میشود.