ویتامینی که فشار خون را بالا میبرد !
به دلیل تغذیه نامناسبی که اکثر ما در طول روز داریم، کاملا طبیعی است که مصرف مولتی ویتامینها و مکملهای ویتامین روز بروز افزایش مییابد. تصور عموم بر این است که قرصهای ویتامین و داروهای گیاهی هیچ نوع عارضهای نداشته و با هیچ دارویی تداخل ایجاد نمیکنند. در حالی که این باور کاملا غلط است.
این مقاله از مجله سلامت دهدارو را به این موضوع اختصاص دادهایم تا با هم مرور کنیم که کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد؟ اگر شما در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستید و دارو مصرف میکنید، پیشنهاد میدهیم حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد؟
در یک کلام باید به شما بگوییم که هیچ ویتامینی نمیتواند باعث افزایش فشار خون یا ابتلا به فشار خون شود. اما این سخن به این معنا نیست که شما مجازید در زمان مصرف قرص فشار خون ، هر نوع ویتامینی را بدون مشورت با پزشک و به طور خودسرانه مورد استفاده قرار دهید. برخی از ویتامینها، مواد معدنی یا داروهای گیاهی میتوانند اثر داروهای فشار خون را کاهش دهند یا آنها را بیتاثیر نمایند. بنابراین لازم است در این مورد اطلاعات بیشتری داشته باشید:
ویتامین D و تاثیر مستقیم در کاهش فشار خون بالا
ویتامین دی مهمترین ویتامین برای سلامت روانی و جسمی افراد است. این ویتامین در بهترین قرص تقویت استخوان و مفاصل نیز یافت میشود؛ زیرا ویتامین D باعث جذب بهتر کلسیم و درنتیجه سلامت استخوانها خواهد شد.
تحقیقات نشان میدهد که افراد مبتلا به فشار خون بالا، سطح ویتامین D کمتری نسبت به سایر افراد دارند. دانشمندان در همین تحقیقات متوجه شدند که سطح بالاتر ویتامین D باعث محافظت بدن در برابر فشار خون خواهد شد. بررسی اطلاعات بهدست آمده از آزمایشهای بالینی نشان داده است که افراد با سطح ویتامین D بالا، حدود 30 درصد کمتر از سایر افراد در معرض ابتلا به فشار خون قرار میگیرند.
بههمین دلیل است که افراد مبتلا به این بیماری باید بهصورت دورهای سطح ویتامین D خود را آزمایش کرده تا مطابق نظر پزشک دوز مناسب از این ویتامین را مصرف کنند.
ویتامین E و ابتلا به فشار خون
ویتامین E یک ویتامین محلول در چربی و یک آنتی اکسیدان قوی است که از سلولهای بدن در برابر استرس اکسیداتیو و رادیکالهای آزاد که مخرب سلولها هستند، محافظت به عمل میآورد. دوزهای بالای ویتامین E ممکن است خطر خونریزی پس از آسیب یا خونریزی در مغز را افزایش دهد زیرا توانایی بدن برای تشکیل لخته خون را کاهش میدهد.
ویتامین E همچنین میتواند خطر خونریزی را در افرادی که داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند، افزایش دهد. افرادی که داروی فشار خون استفاده میکنند، تنها به توصیه پزشک مجاز به خرید قرص ویتامین E هستند. اما دقت داشته باشید که در پاسخ به این سوال که کدام ویتامین فشار خون را بالا می برد؟ نمی توانیم به ویتامین ای اشاره کنیم. این ویتامین در کاهش یا افزایش فشار خون نقش ندارد اما در صورت ابتلا به فشار خون بالا نباید خودسرانه مصرف شود.
ویتامین K؛ دشمن داروهای رقیقکننده خون
ویتامین k در سلامت استخوانها اثر میگذارد. این ویتامین در نحوه عملکرد داروهای رقیقکننده خون ممکن است اختلال ایجاد میکند. درصورت مصرف این داروها نباید ویتامین K با دوز بالا مصرف شود؛ زیرا ریسک ایجاد لخته خون و سکته قلبی را افزایش خواهد داد. هرگونه تغییر در دوز مصرفی ویتامین K برای بیماران مبتلا به فشار خون باعث تغییر در نتیجه درمان میشود.
تاثیر ویتامین ب ۱۲ در ابتلا به فشار خون
کدام ویتامین فشار خون را بالا می برد؟ ویتامین B12 و اسید فولیک (B9) از جمله ویتامینهای گروه ب هستند که کاهش سطح آنها در بدن، به طور مستقیم در ابتلا به کمخونی نقش دارد. از طرف دیگر ویتامین ب ۱۲ سطح آمینو اسیدی به نام هموسیستئین را در بدن کاهش میدهد. افرادی که سطوح بالایی از هموسیستئین دارند ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی باشند. از این رو تصور بر این است که قرص ویتامین ب ۱۲ ممکن است برای مبتلایان به فشار خون بالا مفید باشد.
ارتباط بین مصرف ویتامین ب ۱ و فشار خون
بیشترین سوالی که افراد مبتلا به فشار خون هنگام مصرف مولتی ویتامین میپرسند، این است که آیا ویتامین ب 1 فشار خون را بالا میبرد یا خیر. جالب است بدانید که بسیاری از ویتامینهای گروه ب به کاهش فشار خون کمک میکنند.
تحقیقات ارتباط ویتامین ب روی فشار خون نشان داده است که ویتامین 2B، 9B و 6B باعث میشوند تا ریسک ابتلا به فشار خون کاهش یابد. بااینحال، سایر ویتامینهای گروه ب، مانند 1B نقشی در افزایش یا کاهش فشار خون ندارند. برای مثال، مصرف ویتامین 2B (ریبوفلاوین) باعث میشود که احتمال ابتلا به فشار خون بالا در افرادی با جهشهای ژن متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) کاهش یابد.
کدام ماده معدنی باعث افزایش فشار خون می شود؟
در پاسخ به این سوال که کدام ویتامین باعث افزایش فشار خون می شود، گفتیم که ویتامینها به طور مستقیم روی افزایش یا کاهش فشار خون نقش دارند اما باید بااحتیاط مصرف شوند. اما در مورد مواد معدنی یا مینرالها چطور؟
حتما شنیدهاید که مصرف زیاد نمک، اصلیترین عامل ابتلا به فشار خون بالا است. نمک از ماده معدنی سدیم به دست میآید و حجم مایعات را در خون افزایش داده و سبب افزایش فشار خون و ابتلا به فشار خون بالا میشود. مصرف سدیم (نمک) در افراد مبتلا به فشار خون بالا باید حتما محدود شود.
ویتامین C؛ تقویت سلامت عمومی بدن برای آیندهای بدون فشار خون
آیا ویتامین سی فشار خون را بالا میبرد؟ یکی دیگر از سوالاتی که بیماران مبتلا به فشار خون میپرسند، درخصوص تاثیر ویتامین سی بر فشار خون است. ویتامین C یک ماده مغذی حلال در آب محسوب می شود که بسیاری از فعالیتهای شیمیایی بدن به آن نیاز دارد.
با وجودی که تحقیقات کافی درخصوص ویتامین C و تاثیرات آن بر بیماریهای مختلف وجود ندارد؛ تحقیقات اخیر نشان میدهد که مصرف ویتامین C به کاهش فشار خون کمک میکند. در یک آزمایش افراد مبتلا به فشار خون بالا، ویتامین سی 300 تا 1000 میلیگرم مصرف میکردند. پس از پایان دوره آزمایش، فشار خون این افراد بهطرز چشمگیری کاهش یافت.
مصرف مولتی ویتامین برای افراد مبتلا به فشار خون بالا
تحقیقات نشان میدهد که مصرف مولتی ویتامین برای افراد مبتلا به فشار خون بالا بیخطر و ایمن است. با این حال در صورت ابتلا به فشار خون بالا یا مشکلات قلبی، اجازه دهید که نوع مولتی ویتامین مصرفی، حتما توسط پزشک تعیین شود. مولتی ویتامین مینرال ، ویتامینها و مواد معدنی متعددی را شامل میشود که یکی از آنها ممکن است سدیم باشد. همانطور که شرح دادیم مصرف زیاد سدیم برای مبتلایان به فشار خون بالا مناسب نیست. بنابراین در این زمینه با پزشک مشورت کنید.
کدام داروهای گیاهی باعث افزایش فشار خون می شوند؟
برخی از داروهای گیاهی میتوانند با داروهای فشار خون، تداخل داشته باشند و تاثیر آنها را خنثی کنند. اگر داروی فشار خون یا قلب مصرف میکنید، قبل از اقدام برای خرید هر نوع مکمل گیاهی باید با پزشک خود مشورت نمایید. برخی از مکملهایی که میتوانند با داروهای قلب (ضد انعقادها، نیتراتها و استاتینها) و داروهای فشار خون (بتابلاکرها و مسدود کنندههای کانال کلسیم) تداخل داشته باشند، در ادامه لیست شدهاند:
- قرص کوآنزیم کیوتن
- مکملهای حاوی گل مغربی
- جینکوبیلوبا
- جینسینگ
- شیرین بیان
- نخل اره ای
- مخمر سنت جان
این لیست کامل نیست. هر داروی گیاهی دیگری ممکن است با داروهای قلب و فشار خون تداخل داشته باشند. حتما باید نظر پزشک را جویا شوید.
در این مقاله دو سوال «کدام ویتامین فشار خون را بالا میبرد» و «ایا مولتی ویتامین فشار خون را بالا میبرد» پاسخ داده شد. همانطور که گفته شد، تحقیقات تاکنون تاثیری از مولتیویتامینها در کاهش یا افزایش فشار خون پیدا نکرده است. همچنین، مصرف مولتیویتامین تضمینی برای سلامت قلب و جلوگیری از ابتلا به فشار خون نخواهد بود. بههمین دلیل پیشنهاد میشود برای مصرف هر نوع مکمل یا دارویی درصورت ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون، دیابت و بیماریهای خودایمنی حتما با پزشک خود مشورت کنید. و به منظور کنترل فشار خون، به شما توصیه میکنیم که حتما در منزل دستگاه فشار سنج داشته باشید.