مجله آنلاین دهدارو؛ دمای هوا رو به افزایش است و آفتاب انگار هر لحظه زاویهاش را با زمین و ساکناشنش بیشتر میکند. پدیدهای که عارضههای زیادب را برای بدن انسان به دنبال داشته باشد.
هرچه نشانگر دمای هوا عدد بزرگتری را نشانه میرود، تاب و تحمل رو به افول میگذارد. گرمای نامتعارف هوا که تغییرات اقلیمی و زندگی صنعتی ارمغان بشر ساخته، آسیبهای کوتاهمدت و بلندمدت بسیاری را به همراه داشته که ممکن است فردی باشند یا اجتماعی، زیستمحیطی باشند یا اقتصادی.
به هر شکل و اندازهاش، جبرانپذیر یا غیرقابل جبران، با حرکت زمین و نزدیک شدن به فصل تابستان، عارضههای ناشی از گرما نیز سر بر میآورند؛ عارضههایی چون «گرمازدگی»، که ممکن است گریبان عرقکرده ما را نیز بگیرند!
آفتاب چه یر سر بدن میآورد
گرمازدگی جدیترین بیماری مربوط به گرما است و هنگامی رخ می دهد که بدن نتواند دمای خود را کنترل کند: هنگامیکه دمای بدن به سرعت افزایش می یابد، مکانیسم تعریق از کار می افتد و بدن قادر به خنک شدن نیست. دمای بدن ممکن است طی 10 تا 15 دقیقه به بیش از 39 درجه سانتیگراد یا بالاتر برسد. اگر درمان اضطراری صورت نگیرد، گرما زدگی می تواند باعث مرگ یا ناتوانی دائمی شود.
هنگامی که درجه حرارت بدن بیش از حد زیاد شود، افراد دچار عارضههای ناشی از گرما می شوند. بدن به طور معمول با تعریق خود را خنک میکند. اما تحت برخی شرایط ، تعریق به تنهایی کارساز نیست. در چنین مواردی ، دمای بدن فرد به سرعت افزایش می یابد. دمای بسیار بالای بدن ممکن است به مغز یا سایر اندام های حیاتی آسیب برساند. چندین عامل بر کاهش حرارت بدن تاثیر میگذارد.
وقتی رطوبت زیاد باشد ، عرق به سرعت تبخیر نمی شود و از کاهش سریع دما در بدن جلوگیری می کند. سایر شرایطی که می تواند توانایی تنظیم دما را محدود کند شامل سن، چاقی، تب، کم آبی بدن، بیماری قلبی، بیماری روانی، گردش خون ضعیف مصرف داروهای خاص یا سوء مصرف الکل است.
«گرما» چگونه «فرسوده» میکند؟
فرسودگی ناشی از گرما نوعی بیماری خفیف مرتبط با گرما است که میتواند پس از چند روز قرار گرفتن در معرض دمای بالا و جایگزینی ناکافی یا استفاده مایعات ایجاد شود. افرادی مستعد فرسودگی گرمایی افراد مسن، دارای فشار خون بالا و کسانی که در یک محیط گرم کار می کنند یا به ورزشهای سنگین مشغول هستند.
«گرفتگی گرمایی» چه کسانی را تحت تأثیر قرار میدهد؟
گرفتگی های عضلانی ناشی از گرما یکی دیگر از عارضههایی است که گرما بدن را به آن مبتلا میکند. گرفتگی گرمایی به شکل دردهای عضلانی یا اسپاسم معمولاً در ناحیه شکم بازوها یا پاها اتفاق میافتد که ممکن است ناشی از فعالیت شدید بدنی رخ دهد. افرادی که در طی فعالیت های شدید عرق زیادی می کنند مستعد گرفتگی گرمایی هستند.
این میزان از تعریق، نمک و رطوبت بدن را کاهش می دهد. کم بودن نمک در عضلات باعث گرفتگیهای عضلانی دردناک می شود. اگر مشکلات قلبی دارید یا رژیم کم سدیم دارید ، برای گرفتگی گرما به دنبال پزشک باشید.
در صورت گرفتگی گرمایی چه باید بکنم؟
البته که به مراقبتهای پزشکی نیاز است اما برای کاهش تاثیرات گرفتگی گرمایی، تمام فعالیت ها را متوقف کنید و آرام و در مکانی خنک بنشینید. آب یا یک نوشیدنی ورزشی بنوشید.
پس از فروکش شدن گرفتگی ها تا چند ساعت دیگر به فعالیت شدید بازنگردید، زیرا انجام بیشتر این کار ممکن است منجر به فرسودگی گرمایی یا گرمازدگی شدید شود. اگر نشانههای گرفتگی های گرمایی در عرض یک ساعت فروکش نکردند، خود را به مراکز درمانی برسانید
بثورات گرما چیست؟
بثورات گرمایی یکی از دیگر از عارضههایی گرما و تحریک پوستی است که در اثر تعریق زیاد در هوای گرم و مرطوب ایجاد میشود. این بیماری در هر سنی ممکن است رخ دهد اما بیشتر در کودکان خردسال دیده می شود. بثورات گرمایی مانند یک دسته قرمز جوش یا تاول های کوچک به نظر می رسد. این احتمال بیشتر در گردن و قسمت فوقانی قفسه سینه ، در کشاله ران ، زیر پستانها و در چین آرنج وجود دارد.
بهترین روش درمان بثورات گرما فراهم کردن محیطی خنک و مرطوب است. ناحیه آسیب دیده را خشک نگه دارید. برای افزایش راحتی ممکن است از پودر بچه استفاده شود.
گرمازدگی و درمان های دم دستی
فراموش نکنید که درمان خانگی برای علاج گرمازدگی کافی نیست. اگر علائم یا نشانه هایی از گرمازدگی دارید ، به دنبال کمک فوری پزشکی باشید. مایعات خنک و نشستن زیر باد کولر نمیتوانند علاج و کمک نهایی برای بهبود حال کردن شما باشند. وقتی منتظر کمک پزشکی هستید هیچ مایعی بنوشید.
اگر علائمی از بیماری گرمازدگی مشاهده کردید، مهمترین اقدام این است که از قرار گرفتن در محیطی که به پیشرفت گرمازدگی منجر میشود، جلوگیری کنید. در شرایط عادیتر، مانند خستگی ناشی از گرما کارهای زیر ممکن است به شما کمک کنند.
به مکانی سایه دار یا مطبوع بروید. اگر در محیطی هستید که تهویه مطبوع ندارد، خود را به مکانهایی دارای این امکانات مانند سینماها، مراکز خرید، سالن سینما یا کتابخانه عمومی برسانید. با استفاده از دستمال مرطوب و فن تهویه دمای بدن را در خانه پایین بیاورید. اگر در کنار شخصی هستید که علائم مربوط به گرمازدگی را نشان میدهد، دمای بدن او را با پوشاندن ملحفه های مرطوب یا پاشیدن با آب خنک، کاهش دهید.
دوش یا حمام خنک را فراموش نکنید. اگر بیرون از منزل هستید و به مکانی دارای تهویه مناسب نزدیک نیستید، غوطهور شدن در یک برکه یا جریان آب میتواند به کاهش دما در شرایط اضطراری کمک کند.
اما یکی از مهمترین راهکارها برای هر عارضهای «علاج پیش از وقوع» است. برای افزایش مقاومت بدن در برابر گرمازدگی، به مقدار زیاد مایعات بنوشید. همچنین، به دلیل از بین رفتن نمک در اثر تعریق، می توانید نمک و آب را با برخی نوشیدنی های ورزشی مصرف کنید. اگر پزشک مصرف مایعات یا نمک را برای شما محدود کرده است ، با او مشورت کنید تا ببینید چه مقدار باید بنوشید و از چه راههای دیگری میتوانید نمک مورد نیاز بدنتان را جایگزین کنید.
به همراه داشتن دستمال، کلاه سایه بان و عینک آفتابی در کنار بطری نوشیدنی را در روزهایی که قصد عزیمت طولانی ممدت در محیط باز و زیر آفتا سوزان را دارید، یاریگر و نجاتبخش شما خواهند بود. اما برای تامین آب بدن از نوشیدنی های شیرین و الکلی استفاده نکنید. این نوشیدنی ها ممکن است در توانایی بدن در کنترل درجه حرارت اختلال ایجاد کنند. همچنین، نوشیدنی های خیلی سرد می توانند باعث مشکلاتی در گوارش و اختلال عملکرد معده و روده شوند.
این نکته مهم را فراموش نکنید که گرمازدگی عارضهای است که در صورت ادامهدار شدن فرآیند علائم آن، نیازمند رسیدگیهای پزشکی است و برای حل مشکل، باید خود را به نزدیکترین مرکز درمانی برسانید و به راهکارهای خانگی بسنده نکنید.